donderdag 11 februari 2010

Vrijwilligerswerk in 2007

In Rotterdam is het Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) een belangrijke bron van informatie over vrijwilligerswerk. Om de twee jaar wordt in de Vrijetijdsomnibus, een grootschalig onderzoek onder Rotterdammers over vrijetijdsbesteding, ook gevraagd naar vrijwilligerswerk. Dit in opdracht van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid, die de regie voert op het gebied van vrijwilligerswerk. Omdat de vragen al sinds 1995 op vrijwel dezelfde manier worden gesteld is een mooie tijdreeks beschikbaar, waarin jammer genoeg alleen 1999 ontbreekt. Het specifieke deel over vrijwilligerswerk, "vrijwilligerswerk en informele hulp in Rotterdam", is via zowel www.cos.rotterdam.nl als via www.inZ.nl te downloaden. De meest recente versie gaat over 2007. De steekproef is uiteindelijk 6.564 respondenten, 40% van het aantal uitgenodigden.

Grote inzet
In 2007 deed 31% van de Rotterdammers van 13 tot en met 75 jaar vrijwilligerswerk. Dat komt neer op 145.000 Rotterdammers die zich in enig georganiseerd verband onverplicht en onbetaald inzetten voor anderen of de samenleving. Het meest wordt gewerkt in de sport, zorg, religie en wereldbeschouwing en in het jeugd- en jongerenwerk. Vrijwilligers zijn gemiddeld actief in 1,8 soorten organisaties: je komt dezelfde mensen op meerdere plaatsen tegen. Per week besteedt een vrijwilliger ongeveer 2,5 uur aan het vrijwilligerswerk. In totaal worden zo 470.000 uren per week gemaakt, voor elke Rotterdammer een uur per week. Natuurlijk werken niet alle vrijwilligers evenveel: er is - grofweg - een harde kern van 30% die ongeveer 80% van alle uren maakt. De overige 70% maakt dan nog de resterende 20% van de uren. 33% van de vrijwilligers is minstens een keer per week actief, ruim 40% doet het minder dan eens per maand.

De gebruikelijke stereotypen gelden niet
In Rotterdam doen mannen even vaak vrijwilligerswerk als vrouwen. Jongeren doen procentueel in Rotterdam iets meer vrijwilligerswerk dan de gemiddeld. Allochtonen doen in Rotterdam procentueel vrijwel evenveel vrijwilligerswerk als allochtonen. Ouderen doen procentueel nu gemiddeld mee, maar de groep oudere vrijwilligers groeit snel.

Niet alles wat vrijwillig wordt gedaan is vrijwilligerswerk
43% van de Rotterdammers zet zich onbetaald in. Maar daarin wordt dan ook meegeteld wanneer ze zich niet in georganiseerd verband, maar " op eigen houtje", inzetten voor de stad. Onbetaald werk valt uiteen in informele hulp, die niet in georganiseerd verband wordt gedaan en in vrijwilligerswerk, dat juist wel in georganiseerd verband wordt gedaan. In Rotterdam wordt de 43% die onbetaald actief is opgebouwd uit 26% die informele hulp geeft, 31% die vrijwilligerswerk doet en 14% die beide doet.

Bron: Vrijwilligerswerk en informele hulp in Rotterdam 2007, resultaten uit de Vrijetijdsomnibus 2007. Drs. P.A. de Graaf, Centrum voor Onderzoek en Statistiek, juli 2008. In opdracht van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten